businesscase.dk > Nyheder > Aktuelle nyheder > Skal IC4, Sundhedsplatformen smide gode penge efter dårlige?
Hands holding a ball of money

Skal IC4, Sundhedsplatformen smide gode penge efter dårlige?

Det er blevet standard at tale om IC4 og nu også Sundhedsplatformen, når ”nogen smider gode penge efter dårlige”. Om lidt tror jeg også, at vi bruger Signalprogrammet som et eksempel, for det peger også ind i, hvilke konsekvenser det får for andre projekter, at et centralt projekt bliver forsinket.

Jeg er usikker på oprindelsen af udtrykket, men jeg mener det kommer fra gamblere ved et pokerbord. At ved at forhøje indsatsen håber de, at heldet vender. I business sammenhænge bruger man udtrykket, når et projekt skal lukkes ned. Måske fordi investeringen ikke længere giver mening set i et strategisk perspektiv, eller den valgte løsning bare ikke kommer til at virke optimalt eller overhovedet. Alt sammen udsagn som først tiden kunne vise ville være sandt eller ej.

Dog er det helt givet, at ved offentligt kendte projekter, opnår vi den samme stemning, som ved en fodboldkamp. Alle er klogere end den træner, som får penge for at føre holdet til sejr. Træneren har adgang til langt mere viden end os andre – og alle tilskuerne repræsentere en holdning, hvor en gruppe blandt betragterne kan løbe af med ”sejren” og sige, ”hvad sagde jeg!”.

 

”Lus mellem to negle”

Et eller andet sted har jeg virkelig ondt af ledelsen af både IC4 projektet og Sundhedsplatformen. For de er virkelig i klemme mellem andres dårlige beslutninger!

Nu har man mere eller mindre opgivet IC4, og arbejdet er startet med at finde ”Fremtidens tog”. Men hvis man spoler tiden tilbage, så har de ansvarlige for IC4 projektet (og resten af DSB’s ledelse) med 100% sikkerhed stillet sig spørgsmålet: ”Skal vi smide gode penge efter dårlige?”.

Jeg er sikker på, at der blev stillet mindst to alternativer op:

1) Skal vi forsøge at få det til at virke eller

2) Skal vi finde nogle andre tog!

Jeg er også sikker på, at risikovurderingen ved begge alternativer var vurderet til ”meget høj”, alt imens det eksisterende materiel var så gammelt, at det begyndte at smuldre mellem hænderne på medarbejderne. Med andre ord – den foretrukne løsning skulle etableres på kortes mulig tid samtidig med, at den rigtige beslutning afhang af andre initiativer som f.eks. Signalprogrammet og elektrificeringen af det resterende Danmark (som gjorde at løsningsrummet var begrænset til dieselmatriel) for bare at nævne to.

 

Hvad gør man så?

Nu kan man igen lyde som en af de mange sofatrænere, som sidder og ser en landskamp. Man skulle bare have skiftet en Hansen ind i stedet for en Jensen og så var det gået meget bedre. – Bum, så var IC4 leveret inden pausefløjtet!

I stedet vil jeg invitere jer til at høre på Mogens Hagelskær til 1strokes event den 24. september 2018. Han har formået ikke at skabe ”dårlige penge” – og så skal vi jo ikke bruge flere gode penge at smide efter dårlige!

Mogens Hagelskær har en solid baggrund i organisationsudvikling og infrastruktur, som gør ham i stand til at håndtere den høje kompleksitet, der kendetegner anlægget af Odense Letbane P/S. I løbet af de første fem år har han allerede leveret en VVM-tilladelse, etablering af et anlægsselskab, gennemført udbud og kontrakter på byrumsentrepriser, letbanetog og transportsystemet til letbane. Alle med stor succes og et særligt fokus på risikohåndtering. Hele programmet kører p.t. til tiden og på budgettet. Før hans job i Odense Letbane P/S var Mogens chef for DSBs rejsebureau, som krævede strategisk fokus og programstyring.

Deltag i 1strokes event, og hør Mogens’ oplæg.

Du kan tilmelde dig her