businesscase.dk > Nyheder > Uncategorized > Identificer potentialet ved din investering

Identificer potentialet ved din investering

Kærlighed gør blind! Business case bliver ofte skrevet ud fra ønsket om at få noget nyt, men forelskelsen og tanken om at få noget nyt risikerer at blænde for det potentiale, der måske ligger lige for.

De bedste business cases starter med at vurdere potentialet. Hvilket potentiale ligger der i et nyt indkøb, en sammenlægning af to afdelinger eller implementering af nye processer i organisationen? Desværre har mange virksomheder kun fokus på behovet i at anskaffe et nyt værktøj, f.eks. et IT-system og den konkrete økonomiske udgift, der følger med.

1stroke ved pr. erfaring, at de bedste business cases starter med at vurdere potentialet ved at foretage en investering eller gennemføre en forandring – vel at mærke før løsningen bliver anskaffet. Er der flere muligheder, når vi alligevel kigger på hele forretningen?

Potentialet finder du ved at foretage en ”value gap” betragtning, hvor f.eks. benchmark tal bliver analyseret i forhold til de samme målepunkter i egen organisation. Hvad er det for en værdi, vi indledningsvis tror, vi kan få ud af det, hvis vi bliver næsten lige så gode som naboen?

Forskellen på den bedste og den dårligste

Sommeren 2017 var der fokus på et studie, hvor man kiggede på differencen mellem sygefraværet i den offentlige og private sektor. Resultatet var et enormt potentiale, hvis man tog ”den bedste i klassen” og sammenlignede med ”den dårligste i klassen”. Se artiklen her

Artiklen konkluderer, at hvis mænd i den offentlige sektor havde et fravær på 2,4% som mænd i den private sektor, ville det svare til 2.300 ekstra årsværk. Tilsvarende, hvis kvinder i den offentlige sektor i 2015 havde haft samme sygefravær, som kvinder i den private sektor på 3,5 pct., vil det svare til 10.700 årsværk. Samlet set giver det et potentiale svarende til 13.000 ekstra årsværk. Potentialet er identificeret – og det konkrete eksempel viser et kæmpe potentiale. Det næste spørgsmål er så, hvordan man realiserer dette potentiale?

(I det konkrete tilfælde er tallene taknemmelige, men i virkelighedens verden vil potentialet være væsentligt mindre, da det skal spredes ud på den enkelte kommunes forskellige forvaltninger, den enkelte regions forskellige hospitaler og i den enkelte virksomheds produktionsapparat)

For at realisere et potentiale skal en business case modneshvor de benchmark tal, som bruges i version 0 af business casen bliver analyseret og vurderet, inden de kommer med videre i version 1 og senere bliver bekræftet i version 2 af business casen.

Se figuren om modning herunder.

 

Vil du vide mere, er du velkommen til at kontakte Martin J. Ernst, CEO og business case ekspert, 1stroke.