businesscase.dk > Nyheder > Aktuelle nyheder > Kuldsejlede it-projekter i det private får lov at flyve under radaren
business case
CEO i konsulentfirmaet 1stroke, Martin J. Ernst.

Kuldsejlede it-projekter i det private får lov at flyve under radaren

Der findes flere eksempler på dyre it-kiksere i det offentlige, men en ny undersøgelse peger på, at man i det private i høj grad også kæmper med at få lukket de forfejlede it-projekter.

Det går af og til galt, når det offentlige skal anskaffe nye it-systemer. Politiets it-system, det såkaldte Polsag, er blot et af de mislykkede projekter, som endte med en regning på ca. en halv milliard kroner.

Men den kedelige tendens hører ikke kun til i den offentlige sektor. Erhvervslivet lader i højere grad fejlsagne it-projekter køre videre, også selv om de er kørt af sporet økonomisk, skriver finans.dk på baggrund af en ny undersøgelse fra blandt andet interesseorganisationen for it-professionelle, Dansk IT.

Blandt andet fremgår det af undersøgelsen, at kun få private virksomheder undervejs i projektet aktivt forholder sig til, om resultaterne matcher forventningerne, mens lige så få svarer, at nedlukning er praksis hos dem.

En af forklaringerne på, at virksomhederne “glemmer” at holde øje med de lovede udgifter og gevinster, er, at business casen i dag er noget, man først og fremmest laver for at retfærdiggøre investeringer. Derefter ender business casen i skuffen og bliver ikke løbende opdateret, når for eksempel virkeligheden omkring projektet ændrer sig, skriver finans.dk

Dette kan man nikke genkendende til hos konsulentfirmaet 1stroke, som står bag en omfattende ny undersøgelse om brugen af business cases i både det private og offentlige. Undersøgelsen Business Case Undersøgelse 2016 – viser blandt andet, at business casen i højere grad bliver brugt til beslutningstagning samt prioritering og i mindre grad som et styringsværktøj til gevinstrealisering.

Business casen bliver romantiseret

Finans.dk har blandt andet talt med business case ekspert og CEO i 1stroke, Martin J. Ernst, som peger på, at der jævnligt i udarbejdelsen af business cases bliver drømt noget forretningspotentiale op, som ikke stemmer overens med virkeligheden – en tendens Martin J. Ernst kalder for en “romantisering af business casen”. Det betyder, at en del af de lovede gevinster i praksis bliver meget vanskelige at få i hus.

Business case ekspert og CEO i 1stroke, Martin J. Ernst.

Når gevinsterne skal realiseres, viser det sig desuden ofte, at den projektleder, som havde ansvaret for den oprindelige business case, har forladt projektet for at kaste sig over nye udfordringer.

“Det betyder også, at det ikke får konsekvenser at fifle lidt med business casen i begyndelsen, for det er ikke samme person, der skal stå på mål for tallene senere, når projektet er slut,” siger Martin J. Ernst til finans.dk

Læs, hvordan den offentlige og private sektor bruger business cases og arbejder med at sikre gevinstrealiseringen i 1stroke’s omfattende Businesscase Undersøgelse 2016, og se hvilke udfordringer, der ofte melder sig.